Το Μουσείο της Μαστίχας

Θα μπορούσε στο νησί της Χίου, που έχει γίνει κυρίως γνωστή σε ολόκληρο το κόσμο για την παραγωγη της μαστίχας, να μην υπήρχε ένας χώρος που να συγκεκντρώνει όλη αυτή τη παράδοση και ιστορία ; Το Μουσείο της Μαστίχας Χίου ανήκει στο δίκτυο μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013, με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και ΕΤΠΑ. Το οικόπεδο του Μουσείου παραχωρήθηκε από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου για τη δημιουργία του Μουσείου.

Στην έκθεση του Μουσείο Μαστίχας παρουσιάζεται η παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια, η ιστορία και ο πολιτισμός της μαστίχας μέσα από μία πολυμεσική εμπειρία. Ο επισκέπτης στο Μουσείο Μαστίχας έχει τη δυνατότητα να αγγίξει και να μυρίσει τη μαστίχα, αλλά και να μάθει για την αρχιτεκτονική, την ιστορία και την κοινωνική οργάνωση των Μαστιχοχωρίων. 

Σε άλλη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζεται η ιστορία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου στο Μουσείο Μαστίχας, η παραγωγική ιστορία της μαστίχας, οι χρήσεις της και οι εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Στην έκθεση αξιοποιούνται ποικίλα μέσα, όπως πολυμεσικές εφαρμογές, βίντεο, μοντέλα και μηχανές από το πρώτο εργοστάσιο μαστίχας. Η τελευταία ενότητα της έκθεσης βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν σε έναν μαστιχώνα.

πηγη:chios.gr

Εκτός από Μουσείο της Μαστίχας ςπερισσότερα Μουσεία μπορειτε να δείτε εδώ.

Koraes Library,Βιβλιοθήκη Κοραή
βιβλιοθήκη Κοραή
Kallimasia Folklore Museum,Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς
λαογραφικό καλλιμασιάς
Chios Byzantine Museum,Βυζαντινό Μουσείο
βυζαντινο μουσειο χιος
Archaeological Museum chios,Αρχαιολογικό Μουσείο
αρχαιολογικό μουσειο χιος
Μουσείο Μαστίχας
μουσειο μαστιχας