βυζαντινο μουσειο χαρτης

Βυζαντινό Μουσείο

Το Βυζαντινο Μουσείο της Χίου βρίσκεται πλησίον της κεντρικής πλατείας του νησιού, Πλατείας Βουνακίου. Λειτουργεί από το 1980. Πρόκειται για ένα Οθωμαντικό Τέμενος ονομαζόμενο και Μετζιτιέ Τζαμί, που κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, με χορηγία του σουλτάνου Αβδούλ Μετζίτ. Το 2006 έως το 2010 ολοκληρώθηκαν εργασίες συντήρησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Χίου. 

 Στο προαύλιο χώρου του, βρίσκονται γλυπτά παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά, γενουατοκρατίας και λαϊκής τέχνης αλλά και επιγραφές, κεραμικά είδη λαϊκής τέχνης και μικροτεχνίας, ξυλόγλυπτα και μεταβυζαντινές φορητές εικόνες. Επίσης, υπάρχουν αποτοιχισμένες βυζαντινές και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες. 

Μερικά από τα σημαντικά εκθέματα του Μουσείου είναι: Μία μεταβυζαντινή τοιχογραφία με παράσταση θαύματος του Αγίου Νικολάου, έργο του Αναγνώστου Μιχαήλ Χωματζά (1734), από το ναό Παναγίας Κρήνας. Ένα πιστό αντίγραφο του πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά «Η σφαγή της Χίου». Δύο μαρμάρινα υπέρθυρα της εποχής της γενουατοκρατίας, με θέμα τον Άγιο Γεώργιο.

Για τις ώρες λειτουργίας επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 2271026866, 2271081337

πηγη : chioslife.gr

Εκτός από Βυζαντινό Μουσείο περισσότερα Μουσεία μπορειτε να δείτε εδώ.

Koraes Library,Βιβλιοθήκη Κοραή
βιβλιοθήκη Κοραή
Kallimasia Folklore Museum,Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς
λαογραφικό καλλιμασιάς
Chios Maritime Museum,Ναυτικό Μουσείο
μουσεια χιος
Archaeological Museum chios,Αρχαιολογικό Μουσείο
αρχαιολογικό μουσειο χιος
Μουσείο Μαστίχας
μουσειο μαστιχας