Ολύμποι

Play Video about Ολύμποι

ευχαριστούμε το chiosphotos.gr

31 χμ απο πόλη της Χίου και 6 χμ  μετά το Πυργί, ο επισκέπτης συναντά το χωριό Ολύμποι. Η ενότητα στους εξωτερικούς τοίχους των ακραίων σπιτιών που λειτουργούσαν σαν τείχη προσδίδει φρουριακό χαρακτήρα στην όψη του χωριού.

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η μικρή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογο δείγμα της τέχνης του 18ου αιώνα. Ο επισκέπτης αξίζει να δει την Τράπεζα των Ολύμπων, ένα διώροφο κτίριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται από την παλιά μεσαιωνική περίοδο σε πολύ καλή κατάσταση.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό βρίσκονται τα Φανά. Στην αρχαιότητα ο όρμος αυτός χρησιμοποιούνταν από τους ναυτικούς ως ασφαλές αγκυροβόλιο. Η περιοχή έχει ονομαστεί έτσι από τον ναό του Φαναίου Απόλλωνα που βρίσκεται στην περιοχή.

Αρχαιολογικά ευρήματα του ναού χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. και φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου.

Η παραλία των Κάτω Φανών είναι αμμώδης, ιδανική για κολύμπι.

Πολύ κοντά στο χωρίο είναι και το σπήλαιο των Ολύμπων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και πρόκειται για σπηλαιοβάραθρο με βάθος που φτάνει τα 55 μέτρα.

Αν και μικρό σε διαστάσεις, το σπήλαιο των Ολύμπων έχει εξαιρετικό εσωτερικό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες που το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο αξιόλογα της Ελλάδας.

Οι Ολύμποι θεωρείται ένα από τα μεσαιωνικά χωριά. Παρακάτω μπορείτε να δείτε και άλλα χωριά της Χιου

chios pyrgi , Πυργί
Πυργί

Πυργί: Από τα best of 10 Χωριά της Χίου

Το Πυργί το ζωγραφιστό χωριό το αποκαλούν λόγω των περίτεχνων διακοσμητικών μοτίβων στις προσόψεις των σπιτιών βρίσκεται στη νότια Χίο