Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου βρίσκεται και αυτό στο κέντρο του  νησιου, στη Χώρα, δίπλα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στο κεντρικό κτίριο φιλοξενούνται αίθουσες εκθεμάτων και υποστηρικτικοί χώροι. Στο δεύτερο κτίριο, το οποίο βρίσκεται ανατολικά του κεντρικού, οδηγεί από την αυλή μαρμάρινη κλίμακα. Εκεί βρίσκονται το κυλικείο και δύο αίθουσες για διαλέξεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στον αύλειο χώρο υπάρχει μικρό αμφιθέατρο για εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το δάπεδο της αυλής καλύπτεται με βοτσαλωτό.  

Τους εκθεσιακούς χώρους, οι οποίοι στεγάζονται στους τρεις ορόφους του κυρίως κτηρίου, αποτελούν πέντε αίθουσες για τη μόνιμη έκθεση και μία για την περιοδική. Στον πρώτο όροφο, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις αίθουσες, φιλοξενούνται: α) εκθέματα της προϊστορικής Χίου από την Τελική Νεολιθική Εποχή ως τη Μυκηναϊκή Περίοδο β) δείγματα κοροπλαστικής και γλυπτά (αγάλματα, πορτραίτα, ανάγλυφα) από τον 8ο π.Χ. αι. ως και τη Ρωμαϊκή Περίοδο και γ) επιτύμβιες στήλες και επιγραφές. 

Στον δεύτερο όροφο, ο οποίος περιλαμβάνει δύο αίθουσες, φιλοξενούνται δείγματα κεραμικής και μεταλλοτεχνίας από την Αρχαϊκή ως και τη Ρωμαϊκή Περίοδο και τα σημαντικότερα δείγματα αρχιτεκτονικής. 

Τέλος, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χιου υπάρχει  στον αύλειο χώρο του Μουσείου έγινε αναστήλωση “μακεδονικού τύπου” τάφου και τοποθετήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν σποραδικά σε όλο το νησί της Χίου. 

Εκτός από Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου περισσότερα Μουσεία μπορειτε να δείτε εδώ.

Koraes Library,Βιβλιοθήκη Κοραή
βιβλιοθήκη Κοραή
Kallimasia Folklore Museum,Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς
λαογραφικό καλλιμασιάς
Chios Byzantine Museum,Βυζαντινό Μουσείο
βυζαντινο μουσειο χιος
Chios Maritime Museum,Ναυτικό Μουσείο
μουσεια χιος
Archaeological Museum chios,Αρχαιολογικό Μουσείο
αρχαιολογικό μουσειο χιος
Μουσείο Μαστίχας
μουσειο μαστιχας